Ispunjen život

Putujte dok vas tijelo podržava u tome!

Vrijeme je planiranja ljetovanja, i na današnji post me inspirisala moja situacija oko rezervisanja godišnjeg odmora za mamu. Moja mama je starija gospodja koja se bliži 70-toj godini, obožava more i plivanje i svako ljeto provede desetak dana na Jadranskom moru.

Vodice,ljetovanje,zdravlje,putovanje
Mama i ja, Vodice 2017

Agencije koje je posjetila, nude ljetovanja na 7 ili14 dana, zato sam ja dobila taj lijep zadatak da mami nađem smještaj za 10 dana preko interneta. Nešto joj je ljetovanje od 10 dana po mjeri, ni malo ni previše. A i neka dugogodišnja navika, koju je teško promijeniti.

Ja godinama koristim Booking.com, jer nude smještaj za svačiji ukus i potrebu. Uvijek smo bili zadovoljni sa rezervisanim, i njihov opis odgovara i realnom stanju hotela. Pored toga mogu sama da odaberem dan dolaska, i tako obavezno izbjegnem subotu. Subotom su uglavnom smjene gostiju po hotelima u cijeloj Evropi.

Mama se dobro snalazi na Google i Messenger, ali oko rezervacija nije sigurna pa je to prepustila meni. Kao svaka mama, tako je i meni moja dala upute šta da tražim, i šta hotel treba da ima. I da se nalazi bilo gdje u Dalmaciji.

Okey, pomislila sam to cu ja lako riješiti jer imam cijelu Dalmaciju na raspolaganju🐳 ☀ Provedem nekoliko sati na internetu, i zaista je izbor veliki, fantastični hoteli duz Jadranske obale.  Usput razmišljam kako sam sretna sto živim u ovom dobu interneta i ove mogućnosti da sama razgledam i biram ljetovanje 😇 🌴

Nadjem nekoliko ponuda koje odgovaraju njenim željama, i predstavim ih mami. Napeto očekujem odgovor koji od predloženih hotela da rezervišem. Medjutim, šutnja, duga pauza, i na kraju odgovor,,Pa ne moram ja ni ići ove godine na more’’ Ja je gledam, prvo pomislim da se šali, ali vidim tugu u njenim očima, ozbiljno lice i beznadje.

U prvom momentu sam se iznenadila, zatim se neki težak osjecaj spustio na moje grudi i zaista sam morala da se skoncentrišem da bi udahnula zrak ponovo. Usljedilo je kratko objašnjenje ,,Stepenice’’

Stepenice kao nepremostiva prepreka

Svi predloženi hoteli se nalaze na blagoj uzvisini, pored plaže i sa fantastičnim terasama sa pogledom na more, što ona obožava. Medjutim, da bi se došlo do plaže tu su stepenice u dva tri nivoa, I zaista mnogo stepenica. Naravno da hotel ima dosta stepenica ako želite ručati na terasi iznad mora i uživati u pogledu na Jadransko more i predivna ostrva.

Ja na ,,Stepenice’’ nisam ni pomislila kao prepreku. Stepenice su dio moje svakodnevnice, i kao mnoge druge stvari u životu, tako se i stepenice podrazumijevaju. Ali nije uvijek tako!

Te mnogobrojne stepenice su danas nepremostiva prepreka za moju mamu. Te mnogobrojne stepenice čine njen boravak u takvim hotelima nemoguć. Žena je pokretna, samo da razjasnim. Ali nekoliko ranijih oboljenja kičme, najnoviji problem sa kukom, a i fizička ne aktivnost su učinili da teško hoda po stepenicama. Sportska rekreacija nikada nije bila dio njenog života.

Njena pokrevitljost i vitalnost je znatno smanjena od prošlog ljeta, i sve je vise je stvari koje je ograničavaju u životu. Da li zaista mora tako biti?

Poenta je, da želja za putovanjem, i finansijska mogućnost više nisu dovoljni. Trebamo imati i podršku svoga tijela. Neke bolesti se ne mogu izbjeći, ali moramo ulagati vrijeme i trud u svoje fizičke aktivnosti i održavati naše tijelo da bi nas nosilo kroz život. Naše tijelo je hram našeg uma i duše. Volite svoje tijelo.  Budite aktivni danas da bi ste imali fit, zdrav i vitalan život i sa 60+.

Želim vam divan vikend od ♥️

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *