Ispunjen život

Prati svoje srce ne znači uvijek dobar stav

Vjerujem da i ti često gledaš naslove na portalima i slušaš videa na temu “Prati svoje srce”, bilo da se radi o unapređenju posla, odnosa, vitalnosti, fizičke aktivnosti, navika ili nekih drugih važnih životnih oblasti. A možda nesvjesno primjenjuješ ovaj stav koji je trenutno veoma u trendu!

Danas pričamo o tome kako ovaj stav može više ODMOĆI nego pomoći kada, sa 30, 40, 50 ili više godina, stojiš na životnoj raskrsnici, iako sam izraz zvuči veoma pozitivno i istinito.
Kada pišem “životnoj raskrsnici”, to može biti promjena posla, usavršavanje i prekvalifikacija, preseljenje u novu sredinu, kurs ličnog razvoja, promjena partnera, uvodjenje novog sporta u svoj život ili neka druga životna situacija kada se spremaš napraviti veliki iskorak ka dugo željenoj promjeni.

Moje iskustvo sa praćenjem srca

Sada kada se ja osvrnem na jednu od najvećih i najzahtjevnijih životnih promjena, a to je bila višegodišnje edukacije koju sam upisala sa trideset godina, u nepoznatom gradu, u ulozi majke i supruge, sjećam se straha i nesigurnosti koji su ispunjavali moje srce.

Željela sam da kreiram i živim ispunjen život u novoj sredini, a znala sam da nakon četiri godine redovne edukacije u ekonomskoj školi postoji mogućnost – ne garancija da radim posao iz svojih snova kao administrativni radnik, da dobro zarađujem, da budem okružena kvalitetnim ljudima, i da kroz posao imam bogatiji društveni život.

I vjerujte mi, nije bilo lako da ne-poslušam svoje srce u kome je vladao strah i koje mi je danima i noćima šaputalo: “ostani gdje si, posveti se porodici, radi i zarađuj, tebi je već trideset, šta ako odustaneš…”. Trebalo mi je četiri godine edukacije, posvećenog rada, učenja, istrajnosti i odvažnosti da stignem do posla koji sam željela.  

Danas ja, pored svoje plemenite profesije Profesionalni coach, 16 godina radim posao iz svojih snova u državnoj administraciji, jer nisam pratila svoje srce! I baš zato ovo želim da podijelim sa tobom.

Kakav je tvoj odnos prema stavu "Prati svoje srce"?

Želim da te ohrabrim i podstaknem da dobro razmisliš o ovome stavu sada. Vrati se na kratko u svoju bogatu prošlost i razmisli koliko često ga koristiš kao izgovor, a koliko kao sopstveni najveći pokretač ka kvalitetnijem životu!

  • Navedi nekoliko situacija kada si odustala jer si pratila svoje uplašeno srce
  • Navedi nekoliko primjera kada si nastavila ka cilju i nisi pratila svoje uplašeno srce

Kroz ovaj moćni proces ti prepoznaješ svoj nesvjesni način ponašanja u promjeni, dolaziš do korisnih spoznaja koje ti mogu pomoći da uštediš svoje dragocjeno vrijeme i energiju u budućnosti, i konačno imaš priliku da ostvariš ono što je tebi zaista važno!

Tvoji nesvjesni programi određuju tvoje ponašanje, tvoj način na koji donosiš odluke, oblikuju tvoje stavove, životne vrijednosti, šta je tebi prioritet, i u šta ti lično vjeruješ o sebi i životu.

Kako da ni tebe stav "Prati svoje srce" ne skrene sa željenog puta?

Prati svoje srce zvuči veoma dobronamjerno i direktno, dira naše žensko srce, zar nije tako?

Potpuno se slažem da trebamo znati čuti i osjetiti sebe, međutim kada si žena u zlatnim godinama i na pragu velike životne promjene, ti si nesvjesno pod ogromnim pritiskom svojih ličnih očekivanja, posmatranja šta rade prosječne žene oko tebe i mišljenja bliskih ljudi. Sve to u tebi izaziva određene emocije i ti osjećaš strah, možda stid što želiš promjenu i često krivicu što ulažeš vrijeme i novac u sebe.

Prije nego što odlučiš da pratiš svoje srce, koje te u ovakvim situacijama zadržava na već poznatim stazama tvog uma i života, pozivam te da pročitaš svoje odgovore i od kojih snova si odustala do sada. Slijedeći korak je da iskreno sebi odgovoriš na ovih 5 zlatnih pitanja:

  1. Koja je promjena koju želim da ostvarim (npr. unaprijediti posao, poboljšati odnose, upisati edukaciju ličnog razvoja, postati vitalna, poboljšati svoje reakcije, povećati životnu radost)
  2. Kako se osjećam sada, dok mislim na svoju željenu promjenu?
  3. Kakva su moja dosadašnja iskustva na ovu temu?
  4. Šta ja mislim o drugim ženama koje već žive to?
  5. Šta može najgore da se desi ako ja usput odustanem?

Ova zlatna pitanja su veoma moćna, a mogu ti pomoći da bolje upoznaš sebe iznutra, svoje lične stavove o tome što želiš ostvariti, i da PREPOZNAŠ da li te osjećaj srca podržava ili skreće sa puta željene promjene.

Ako i dalje nisi sigurna da li da pratiš svoje srce, tvoj slijedeći korak može biti da potražiš profesionalnu podršku coacha ili da se prijaviš na moj novi program ličnog razvoja za žene kako bi donijela najbolju moguću odluku za sebe i istražila najdublje istine svoga srca zaista.

Svaki dan tvog života je vrijedan.

Budi slobodna da svoje misli, uvide i ideje podijeliš sa mnom u komentaru.
Radujem zajedničkom rastu i nastavku naše komunikacije 🙂

Svako dobro ti želim i ovdje sam za tebe od ❤️
Kornelija Kozomara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *