Ispunjen život

Počastite sebe!

Kada ste poslednji put počastili sebe ili uradili nešto za sebe? Samo za sebe.

Kada ste se počastili jednom masažom, novim parfemom, knjigom, ručkom sa prijateljima, fitnes ili joga članarinom? U trci sa životom i svakodnevnim obavezama često zaboravljamo na najvažniju osobu u svom životu, to jest na sebe. Da li to radimo zbog ekonmskih razloga, naših uvjerenja ili nemarnosti, svejedno je, ali nije opravdanje.

Prioriteti

Ma koliko pričali o krizi i nemanju vremena, svi se možemo osvrnuti na svoje prioritete i malo ih analizirati. Zatim prioritete postaviti drugačijim redosljedom i staviti sebe na prvo mjesto. Nemojte to odlagati i ostavljati za sutra, nemojte sutra reći opet nisam stigla/stigao, i tako prolaze dani i mjeseci. Svakodnevica prevlada, a mi zaboravimo sebe, svoje prioritete i sta u stvari želimo.

A ako su vas od djetinjstva učili da prvo morate misliti na sve druge oko vas, pa onda na sebe (ako ostane novaca i vremena) vrijeme je da zastanete. Zastanite i sami odredite svoje prioritete u skladu sa vašim životnim vrijednostima, i donesite odluke koje su za vas najbolje i sa kojima ćete biti zadovoljni. Nije lako promijeniti svoje prioritete i očekivanja drugih, ali probajte radi vas. Danas mi živimo u sasvim drugačijem vremenu nego naši roditelji, u vremenu gdje je kvalitet života u fokusu, i gdje svaka osoba ima pravo da bude zadovoljna, radosna i ispunjena.

Sada će neko pomisliti, kako je to egoistično! Staviti sebe na prvo mjesto pored djece, muža, sestre, mame i tako u nedogled. Da, misliti na sebe i voljeti sebe, da bismo mogli voljeti druge.

Jer mi smo zaista glavne ličnosti u svom životu, i mi smo najvažniji da bi naš život, porodica i sve oko nas funkcionisalo. Pogotovo ako smo roditelji, ne treba da sebe zapostavimo. Naša djeca su sretna kada vide nas roditelje sretne i zadovoljne. Samo vlastitim primjerima možemo da odgajamo svoju djecu, i da ih učimo kako da misle na sebe i da cijene sebe.

Zadovoljna i ispunjena JA mogu mnogo više doprinijeti u svojoj porodici, na svojim aktivnostima i na radnom mjestu. Zadovoljna i ispunjena JA mogu dati više ljubavi, strpljenja i razumijevanja i ljudima oko mene i samoj sebi. Kako da očekujemo da nas drugi cijene ako ne cijenimo sami sebe? Kako da zaslužujemo poštovanje drugih ako ne smatramo da zaslužujemo neku sitnicu za sebe?

Osjećaj zadovoljstva kada sebe počastite sa nečim što volite je fantastičan i vraća životni sjaj vašim očima. A svi to zaslužujemo! Kada ste vi doživjeli taj osjećaj poslednji put?

Masaža sa aromatičnim uljima

Ja se povremeno počastim masažom cijelog tijela sa aromatičnim uljima. Masaža je zaista veliki poklon našem tijelu, umu i napetim mišićima. Negdje poslije 30-te godine sam počela raditi u administraciji, što je značilo rad na kompjuteru što daje napete vratne mišiće, i svakodnevno sjedenje koje je najveći neprijatelj našeg tijela. U to vrijeme sam prvi puta posjetila salon za masažu i osjetila sve njene blagodeti, i njen pozitivan uticaj na tijelo.

Masaža opušta mišiće cijelog tijela, uklanja nečistoće iz tijela i doprinosi čišćenju kože. Jako je važno piti dosta vode nakon masaže, da bi se tijelo dovelo u balans. Pored fizičkog djelovanja, masaža je jako korisna za duhovno opuštanje, smanjuje hormon stresa i djeluje na bolji san.

Počasti se nečim što voliš i u čemu zaista uzivaš ♥️

 

2 comments

  1. Pozdrav, jako ste mi simpaticni i volim da Vas pratim , a privuklo me kod Vas to sto ste predavali o integraciji. u drugom prostoru, okolini, drzavi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *