Ispunjen život

Koliko često govorimo hvala

U poslednje vrijeme su mediji puni članaka o zahvalnosti kao metodi za postizanje sretnog života i kako je važno biti zahvalan u životu. To je odlično da smo postali svjesni toga, jer je zaista mnogo stvari i događaja na kojima možemo biti zahvalni, a koje vrlo često zanemarujemo.
Moju pažnju je privukla sama riječ Hvala. Koliko se zapravo ta riječ koristi danas? Ta kratka jednostavna riječ koja izražava naš osjećaj zahvalnosti, zadovoljstva, poštovanja i ljubavi istovremeno.

Koliko često govorimo hvala u krugu porodice?

more odmor fit zdravzivot motivacija inspiracija
More, more 🙂

Od djetinjstva nas uče da kažemo hvala i mi to poslušno radimo. Reci hvala komšinici,reci hvala starijima, reci hvala u školi, reci hvala na poslu ali koliko smo naučili reći hvala u krugu svoje najbliže porodice? Tu mislim na našu djecu, partnera, ili već  druge osobe sa koji živimo svakodnevno.
Sve male ,,usluge” koje činimo jedni drugima u porodici, u svakodnevnom životu, se nekako podrazumijevaju i riječ Hvala često izostaje. Recite hvala svom djetetu kada vam dohvati daljinski upravljač, recite hvali mami i sestri za bilo koju sitnicu, recite hvala svom partneru kada vam donese čašu soka. Naročito je važno govoriti hvala djeci,a to mi odrasli lako zaboravimo. Kada djeci govorimo hvala oni dobijaju osjećaj vrijednosti što im razvija samopoštovanje i samopouzdanje koji su neophodni za uspjeh u životu.

Da li su vama roditelji govorili hvala? Meni nisu. Ili nisu u toj mjeri da je to memorisano u moje sjećanje. Podrazumijevalo se da djeca slušaju roditelje i odrasle osobe u svom okruženju i da za to nije potrebna posebna filozofija. Možda je za to razlog neko drugo vrijeme i druge vrijednosti koje su bile aktuelne u odgoju djece sedamdesetih godina. Na sreću, sve napreduje pa tako i metode odgoja djece i sve čeśće na ulici, u trgovini čujemo roditelje koji koriste rečenicu
,,Hvala sine” 😀
Imamo mnogo razloga za reći hvala osobama oko nas koje nas vole, pomažu nam i uljepsavaju naš život na razne načine. Zato, ne podrazumijevajte nego izrazite svoju zahvalnost glasno i podijelite je sa svojom porodicom.

Reci hvala za radostan i ispunjen život

Riječ hvala tako lijepo zvuči, budi osjećaj raspoloženja i širi pozitivnu energiju ne samo kod onog kome upućujemo zahvalnost, nego isto toliko i kod nas koji izgovaramo hvala. Divno je znati osjećati zahvalnost u svom životu ali je isto tako divno znati izraziti zahvalnost i reći hvala. Riječ hvala znači mnogo u svakodnevnoj komunikaciji i pozitivno utiče na mnoge situacije. Mnogi odnosi medju ljudima bi postali bolji kada bismo čeśće govorili hvala. Primjer za to je i jedan od savjeta stručnjaka koji kažu da za uspješan brak češće govorite svom partneru hvala.

Najjednostavniji način da postanete radosniji i ispunjenijii je da svaku situaciju koristite i kažete hvala. Recite hvala sa osmijehom na licu i pogledom u oči i na taj način vi i pokazujete osobi da je cijenite i da ste zahvalni. Kada nekom kažete hvala fokusirani ste na dobre stvari koje je ta osoba uradila, pa zato i neke osobe sa kojima nemate najbolje odnose počinju da se mijenjaju i odgovaraju vam na isti način. Time se vaša komunikacija podiže na viši i pozitivniji nivo, a vaš odnos automatski dobija bolju energiju. Ne možemo situacije generalizovati, ali kada nekom kažete hvala ta osoba vas nikada neće ružno pogledati ili ružno odgovoriti 🤝💫

Ako konstatujemo da prerijetko govorimo hvala to možemo da promijenimo vježbanjem. Kada se fokusiramo na riječ Hvala i koristimo je kad god imamo priliku to će vremenom preći u spontano ponašanje i lijepu naviku. To se odnosi i na pismenu komunikaciju preko sms poruka i socijalni medija gdje riječ Hvala često izostaje, po mom mišljenju.

Kada mislite da nemate ništa dati drugim ljudima, vi recite hvala. Riječ hvala ne košta ništa i novac je ne može zamijeniti. Naravno budite umjereni i sa ,,Hvala” kao što trebamo biti umjereni u svemu ostalom.

Hvala vam što ste odvojili svoje vrijeme da pročitate moj post 💜

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *