Ispunjen život

Kako biti ispunjena žena u doba Pandemije?

Februar, pandemija, iscrpljenost …

Možda se i vi kao većina žena osjećate nezadovoljno i iscrpljeno zbog Pandemije u kojoj smo već godinu dana i novog ograničenog načina žilvljenja!

Sudeći po lavini zahtjeva za coaching konsultacije poslednjih dana, vidim da nam je svima dosta. Ja lično vjerujem da se mnogo toga promijenilo u životima svih žena zauvijek!

Trenutno smo svi afektirani ograničenjima kretanja, socijanih kontakata i druženja, nemogućnosti da uživamo u ženskim sitnicama, odnosno odlascima u shopping, kod frizera i kozmetičara, takođe restorani su zatvoreni, odsustvo socijalizacije na poslu (rad od kuće), zabrane putovanja, online škola, lice non-stop pod maskom.

Ono što najčešće ne vidimo i zanemarujemo jesu naše emocije i naše stanje koje je posljedica ,,novog” ograničenog načina življenja. Nezadovoljstvo, neraspoloženje, ljutnja, briga koju osjećamo u srcu i tijelu su posljedica ugroženih najviših vrijednosti, odnosno nemogućnosti da radimo ono što je nama zaista važno! A pored toga još i u stalnom strahu od virusa, zaraze i respiratora!

Dakle, nije lako biti ispunjena žena u doba Pandemije, ali je moguće!

Šta su najviše vrijednosti?

Vrijednosti su ono što je svakoj ženi lično važno i one se nalaze na našem najdubljem nesvjesnom nivou. Naučno je dokazano da su vrijednosti naš unutrašnji kompas koji nas vodi kroz život i koji na nesvjesnom nivou određuje kako se osjećamo, kako razmišljamo, koje odluke donosimo i kako se ponašamo.

Naše najviše vrijednosti su takođe i naša najmoćnija snaga i motivacija kada želimo da ostvarimo svoj cilj i da u svoj život uvedemo neku lijepu promjenu.

Neke od vrijednosti mogu biti uživanje, ispunjenost, porodica, ljubav, zdravlje, bogastvo, poštenje, hrabrost, uspjeh, mir, znanje, doprinos, sigurnost, prijateljstvo, druženje, skromnost, pripadnost, uticaj i mnoge druge.

Osnovne vrijednosti su prilično iste tokom života, samo ih drugačije živimo i njihov redosljed na listi prioriteta vrijednosti može da se mijenja. Ma koliko žene bile slične, svaka žena ima svoju listu vrijednosti, koju zovemo lični sistem vrijednosti!
Što češće žena živi svoje najviše vrijednosti, ona je više ispunjena!

To što ti osjećaš, veoma je bitno

Kao što sam navela u početku, nezadovoljstvo, neraspoloženje, ljutnja, briga koje žene osjećaju u srcu i tijelu su posljedica ugroženih najviših vrijednosti, odnosno nemogućnosti da radimo ono što je nama zaista važno! To znači da su naše najviše vrijednosti ugrožene. Zato je izuzetno važno da žene daju sebi prostora i odvoje vrijeme da porade na svojim vrijednostima, da zatraže pomoć coach-a, ako ne mogu same, i da podijele kako se osjećaju sa drugima.

Sada nije vrijeme da se žene pretvaraju da je sve u redu, da sve mogu same i da se osjećaju ispunjeno!

Ja svakodnevno radim online sa odvažnim ženama širom svijeta, gdje kroz kvalitetne radionice, coaching konsultacije i efikasne metode radimo na njihovim najvišim vrijednostima. Takođe, svaki puta kada sam i sama u procesu životne promjene, radim na svojim ličnim vrijednostima sa mojim coach-em, jer smatram da je uz podršku i kvalitetne metode mnogo lakše.

Šta mogu žene same da urade u ovom trenutku?

Ono što je najkorisnije da žene nauče sada, jeste činjenica da listu vrijednosti možemo mijenjati svjesno. Na svojoj listi vrijednosti možete spuštati i podizati lične vrijednosti, možete dodati nove korisnije vrijednosti i smanjiti one koje otežavaju život u trenutnoj „Pandemija“ situaciji. S toga, ovdje želim s vama da podijelim jednu efikasnu vježbicu koja može pomoći ukoliko kod sebe prepoznajete loše stanje i negativne emocije. Vježba se sastoji od tri koraka:

  1. Prvi korak je da otkrijete šta je vama najvažnije. To radite tako da zapišete na papir 5-10 vama najvažnijih stvari u životu. Zatim ih iskreno poredajte po važnosti, onako intiutivno.
  2. Drugi korak je da detaljnije istražite prvih pet vrijednosti na listi i odgovorite sebi na nekoliko kvalitetnih pitanja. Koliko te vrijednosti živite u ovoj trenutnoj situaciji? Da li je to moguće? Koliko često radite neke aktivnosti vezano za prvih pet stvari sa liste?
  3. Treći korak je da promijenite listu svojih vrijednosti ili da promijenite način kako ispunjavate date vrijednosti. Ako su vaši odgovori puni ograničenosti i nemogućnosti da radite aktivnosti vezane za svoje vrijednosti, znači da su vrijednosti ugrožene i to je ogroman razlog za loše emocije i loše stanje! Tada moramo mijenjati ili vrijednosti ili način njihovog ispunjenja. Kako?

Praktičan primjer kako sam ja to uradila

Na mojoj listi, među 5 najviših vrijednosti, nalaze se “prijatelji i druženje”. Znamo da je ternutno ograničena mogućnost upražnjavanja ove vrijednosti. Da ne bi bih bila tužna i nesretna, evo kako sam ja to riješila.

Trenutno sam na svojoj listi vrijednosti spustila vrijednost “prijatelji i druženje”, ali sam zato podigla druge vrijednosti kao što su “lični razvoj” (završila sam NLP Master edukaciju) i “boravak u prirodi”. Svoje vrijeme, fokus i energiju sam usmjerila na ove dvije vrijednosti.

Vrlo je važno kada neke vrijednosti spustimo na listi vrijednosti, da istovremeno podignemo druge. Na ovaj način rješavamo novonastalu nezadovoljavajuću situaciju a i dalje smo u skladu sa ličnim vrijednostima, da kažem, i dalje smo u miru.

Druga, ili bolje rečeno još jedna mogućnost pomoću koje sam sebi pomogla, tražila sam NOVE NAČINE da ispunim vrijednost “prijatelji i druženje”. Uspostavila sam socijalnu interakciju sa prijateljicama i poznanicama putem raznih online aplikacija gdje popijemo i online kafu :), zatim član sam pojedinih Facebook grupa koje se bave ženskom energijom i ličnim razvojem (temama mog interseovanja), a i sama sam pokrenula jednu gdje ste uvijek dobrodošle – Facebook grupu Ispunjena Žena, Takođe, stalno pohađam online seminare, radionice, webinare i sl.

Poenta je da nađete novi način da postignete emocije koje vam je do sada davala vrijednost ”prijatelji i druženje”, a to je obično osjećaj radosti, podrške, zabave i pripadnosti.

Šta je svrha?

Svrha ovog efikasnog rada na vrijednostima je da pojačamo one stvari koje su nam i važne i moguće, a da smanjimo one koje su nam trenutno ograničene.

I ako ste primjetili, ja koristim riječ TRENUTNO jer je ljudima generalno lakše prihvatiti izmjene na listi vrijednosti kada kažemo Trenutno. A ova Pandemija i jeste trenutno, zar nije?

Sigurna sam da ćete doživjeti fantastičan preporod i novi osjećaj ispunjenost nakon ove efikasne vježbe. Sa novom listom vrijednosti usmjeravate fokus na ono što je vama lično istovremeno i važno i moguće. To dalje oslobađa energiju, koja je bila zarobljena u nezadovoljstvu, za nove stvari, a time dalje dobijate ideje za nove aktivnosti.

Zavirite u svoje nesvjesno i u svoje srce, istražite vrijednosti i napravite listu koja je u skaldu sa vama, vašim željama i trenutnom situacijom, a zatim ih počnite svakodnevno   njegovati i osjećaj ispunjenost će se nježno zatalasati kroz vaše srce, misli i tijelo. 

4 comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *