Ispunjen život

Čari Beograda u maju

Doživjeti Beograd u maju i dijeliti doživljaje tri dana sa porodicom je bilo zaista divno. To je moj prvi višednevni boravak u ovom gradu, jer sam do sada koristila Beograd samo kao transfer za druga putovanja.

Ja se za svako putovanje pripremim od kuće i na internetu prikupim informacije o destinaciji i atrakcijama koje želim vidjeti. To mi je jako važno pogotovo kada se radi o posjeti velikim milionskim gradovima kao Beograd i kada mi je broj dana ograničen. Znači izabrati najbolje što grad nudi, ali prvenstveno ono što mene interesuje. To zahtjeva vremena, truda i istraživanje po internetu, ali se svakako isplati. Inače bi dani prošli u besciljnom lutanju i frustraciji.

Beograd smo doživjeli i upoznali (najviše) pješačeći, zatim iz otvorenog turističkog autobusa i plovidbom po Savi. Na karti sve izgleda bliže nego u realnosti pa su iza nas fantastični dani i mnogo kilometara pješačenja. Kao i drugi veliki gradovi Evrope i Amerike, koje sam posjetila, tako i Beograd spremno dočekuje turiste sa otvorenim turističkim autobusima i brodovima koji su opremljeni sa lokalnim ili audio vodićem na više jezika.

Panoramno razgledanje grada iz otvorenog autobusa je meni uvijek poseban doživljaj, jer obiđem i autentične ulice i zavirim u dijelova grada u kojima je duh svakodnevnice lokalnog stanovništva i koje nisu ,,uređene“ za potrebe turista.

Kako smo proveli tri dana u Beogradu?

Obišli smo i doživjeli mnoga zanimljiva mjesta, parkove, fontane i trgove, od kojih ću spomenuti samo neka najveća i nama najinteresentnija. Na svim mjestima smo sreli mnogo turista iz cijelog svijeta, raznih kultura i jezika. Medjutim, u maju je tek početak ljetne turističke sezone tako nije bilo dužih čekanja ili redova.
Knez Mihailova ulica je pješačka zona sa raznim trgovinama i buticima poznatih i nepoznatih brendova i naravno kafe barova i restorana. U oči su nam upale mnogobrojne mjenjačnice, tako da je lako promijeniti druge valute za dinare. Tražeći restorane nacionalne kuhinje na internetu, naiđem na podatak da u Beogradu ima preko 2.500 restorana, pa onda možete zamisliti taj ,,luksuz“ problem gdje ručati ili večerati. Najviše je restorana koji pripremaju jela nacionalne kuhinje, a i restorani italijanske, grčke, meksičke, kineske i mnogi drugi, sa kuhinjama iz cijelog svijeta, su dosta zastupljeni.

Skadarlija je boemska četvrt u centru Beograda koja je jako specifična, slabo osvjetljena i popločana kaldrmom (krupno kamenje zaliveno betonom). Tako da je glavna poruka za dame, štikle ostavite za neki drugi dio grada, a za Skadarliju izaberite prikladniju obuću da biste zaista mogle uživati. Taj starinski izgled je zadržan od turskog doba i čini Skadarliju zaista posebnim mjestom. Imala sam osjećaj da se nalazim više stotina godina u prošlosti. Glavna i najveća ulica Skadarlije je Skadarska koja je duga 500 metara i sastoji se od niz restorana nacionalne kuhinje. Svi restorani su povezani i njihove bašte se stapaju u dugi cvjetni lanac u prelijepim bojama. To je nešto što se treba doživjeti. Pored zelenila i cvijeća, sve restoranske bašte imaju svoje tamburaške orkestre. Mi smo došli u vrijeme večere i već su sve bašte bile pune, iako je bila srijeda i običan radni dan. Nakon kraćeg vremena našli smo mjesto u ,,Tri šešira“, uživali u dobroj hrani, muzici tamburaša i divnoj atmosferi.

Kalemegdan je najveći park u Beogradu, bogat spomenicima, raznim sadržajima, lijepo je uređen i čist. Na Kalemendanu je smještena i Beogradska tvrđava sa koje smo uživali u fantastičnom pogledu na Ušće, gdje se Sava ulijeva u Dunav, koji je druga najduža rijeka u Evropi. Slikanju nismo mogli odoljeti ni ovaj put.

Na Kalemengdanu je ,,zborno“ mjesto turista za vožnju brodom po Savi. U 15.30 smo krenuli sa vodićem i 30 drugih turista iz cijelog svijeta ka luci. Upoznati grad iz više uglova daje komletniji doživljaj, a cijena vožnje od 1500 dinara/13 eura vrijedi svaki dinar. Tura je bila odlična, osoblje na brodu vrlo ljubazno, prešli smo 20 km i tura je trajala od 16 do 17.30 sati.

Hram svetog Save smo posjetili treći dan našeg boravka u Beogradu. Hram je još u izgradnji, ali je otvoren za posjete. Najviši vrh je 82 metra, tako da se hram vidi iz cijelog grada.

Ada Ciganlija je riječno poluostrvo na Savi, koje je zaista lijepo uređeno kao izletište i rekreaciona zona sa sportskim objektima, biciklističkim stazama, dugim plažama i restoranima. Taj dan je bilo 28 stepeni kao i nekoliko predhodnih, pa je voda bila ugodna za plivanje i osvježenje. Ada Ciganlija se nalazi 4 km od centra, i za taj izlet smo odabrali taxi. Cijena taxija je povoljna i ima ih na svakom ćošku. Vožnja automobila Beogradom je priča za sebe i ne zna se ko kome – niti radi čega trubi! Šoferi su nervozni, nemaju tolerancije i viču jedni na druge kroz prozore, što je prilično agresivno za moj ukus. Mi smo automobil parkirali u garažu na Obilićevom vencu i nismo ga koristili tri dana. To se zove odmor…🌳🦋

Miris lipe, maj i skoro ljetne temperature su doprinijeli da ovaj odmor i Beogradske čari dugo pamtimo i prepričavamo. Beograd je zaista veliki grad, mnogo je fantastičnih mjesta za obići, pa se nadam da ćemo se vratiti i nastaviti gdje smo stali …. Uzbudljivo je istraživati i obilaziti, ali je važno i sjesti na kafu, uživati u trenutku i uživati u atmosferi grada.

Susreti koji me raduju i inspirišu

U Beogradu sam srela predivnu Jovanu Miljanović, jednu od najuspješnijih blogerki u regionu i meni omiljenih. Posjetila sam NLP institut Slavica Squire i imala čast i zadovoljstvo da razgovaram sa Katarinom Džoković NLP trener i coach . To su osobe koje već dugo vremena obogaćuju moj život i imaju veliki uticaj na moj rad i na mene kao osobu. Susreti su bili srdačni, spontani, inspirativni i meni lično mnogo znače. Tome želim posvetiti novi blog post 💜

One comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *